Mikor éri meg az Amazon FBM disztribuciós program

2022.01.15

Gondolkozik rajta, hogy az Amazonon az FBM disztribucióra hagyatkozna? Nézze meg az összes előnyét és hátrányát. Könnyebben tud dönteni, hogy megéri-e Önnek az Amazon FBM.

Az Amazon az egyik legkonkurenciaképesebb piac a világon. Ha az Amazonon árul, meg kell találni a módját, hogy megbírkózzon tobb százezer másik kereskedővel.

Ezért is nagyon-nagyon fontos átgondolni, hogy milyen disztribuciós programot használ. A blogon megismertettük Önnel az Amazon FBA-t és a Pan-European FBA-t. Most megnézzük az Amazon FBM programot, vagyis Fulfillment by Merchant.

Amazon FBM: az áru kiszállítása a vevőknek saját szakállra.

A Fulfilled by Merchant olyan program, amikor mint eladó kiszállítja a termékeket a vásárlóinak az Amazonon saját maga. Ebben az esetben egyedül felelős a megrendelések teljesítéséért.

Az FBM pedig viszonylag kedvező lehetőség főleg a kisebb árrésű termékeknél, sokszor háttérben szorul a az FBA program előnyös szolgáltatásai mellett.

Meg kell találni a megbízható és hatékony saját szállítókat.

Az Amazon FBM kevésbé költséges disztribuciós program, de szemmel kell tartani, hogy csakis Önön múlik, hogy milyen szállítót talál, hogyan csomagolja be a termékeket és mennyibe fog kerülni a szállítása.

Képzelje csak el, hogy naponta több terméket kellene küldeni Európa szerte. Ki oldja meg a csomagolást? Megbírkózik vele egyetlen szállító?

Gondolja át az összes pontját és számítsa ki, hogy mennyivel előnyösebb az Amazon FBM az FBA-nál.

Az Amazon FBM megfelelő az exkluzív termékekre és a kis mennyiségű eladásra.

Ha nem tud dönteni a disztribuciós program választásában, itt egy egyszerű segédeszköz. Az Amazonon megfelel:

Exkluzív termékekre: Olyan termékek, melyek ugyan kevésbé kelendők, de magas hozzáadott értékük van.

Kevés eladási szám: Ha kevés terméket ad el, akkor nem éri meg befektetni az FBA-ba.

Alacsony árrés: Ha alacsony az árrése a termékeken és az árral akar konkurálni, az Amazon FBM segítségével tud spórolni.

Az Amazon FBM fő előnyei

A vállakozás ellenőrzése: Ha a kiszállítást is Ön szervezi, az Amazont saját maga kezeli teljesen és abszolút rálátása van a működéséről.

Szabadabb vállalkozás: Az Amazon FBM-nek köszönhetően jobban tudja ellenőrizni a termékeket és a készleteket. Bármikor terjeszteni akarja az árukészletet, egyszerűen és gyorsan megteheti.

Több nyereség az alacsonyabb költségek miatt: Az alacsonyabb költségek segítik a nyereségességet. Nem kell díjat fizetni a disztribucióért (akkor ha képes a termékeket raktározni és olcsón szállítatni)

Autentikus márka építése: A vásárlókkal közvetlenül kommunikál, így az üzlet személyesebb. Gyakran jobban megérti az igényeket és jobban átadja az áru értékét.

Várható költségek: Az Amazon gyakran változtat a szabályokon és árakon az FBA keretében. Ha saját szakállra dolgozik, akkor minden ellenőrzése alatt zajlik.

Kevesebb papírmunka: Az Amazon FBA-val való árusítással sok a bürokrácia is. Adó, teljesítési idők, papírmunka, intéznivalók.

A díjak, amelyek az Amazon FBM keretében várnak Önre

Készüljön fel rá, hogy az Amazon FBM disztribuciós program is kerül valamibe. A díjak változók minden eladásnál a mennyiségtől és szállítási lehetőségektől függően. Vannak azonban fix díjak is:

Havi díjak

"Pro plan": 39,99 $ havonta

Egyéni üzleti terv: nincsenek díjak

Az eladott tétel díja

"Pro plan": nincsenek díjak

Egyéni üzlet: 0,99 $ minden eladott tételért

Ajánlási díj

Általában a legtöbb termék kategóriában 15%

6-45 % egyes kategóriákban

Ha az Amazon FBM és FBA közül akar dönteni és gondolkozik az FBM-ről az FBA-ra váltani, számoljon az összes költséggel, ami szóba jöhet: reklám költségek, szállítási díjak, Amazon díjak és egyéb.

Csakis így derül ki, hogy az Amazonon való kereskedés nyereséges lesz-e és melyik logisztikai lehetőséget kellene választani.