Hogyan kezdte Jeff Bezos: Hogyan lett egy szegény családból származó fiú a világ egyik leggazdagabb embere?

2022.05.01

Az évek során Jeff Bezos a bolygó talán leghíresebb emberévé vált, nemcsak az Amazon vállalat miatt, hanem a világ egyik leggazdagabb emberének címkéje kapcsán is. Már több éve küzd az első helyért a szintén híres Elon Muskkal, aki egyben az egyik legnagyobb riválisa is. Hogyan építette fel sikeres karrierjét és lett gazdag Jeff Bezos?

Jeff Bezosnak sem volt könnyű gyerekkora

A legtöbb sikeres vállalkozóról azt olvashatjuk, hogy szüleik előkészítették a vállalkozásukhoz szükséges terepet vagy legalább az elején kölcsönöztek nekik pénzt. De Jeff Bezos minden tekintetben kivétel.

A 60-as években szegény családba született és gyakran voltak gondjaik a szűk családi költségvetéssel. Tehát nem volt a legkönnyebb gyerekkora. Vigaszt a tekintélyes Princetoni Egyetemen végzett tanulmányai jelentették.

Reményteljes kezdetek a Wall Streeten

Bár villamosmérnöknek tanult és számítástechnikát végzett, de végül egy teljesen más pálya mellett döntött. A diploma megszerzése után közvetlenül a Wall Street felé fordult, ahol sikeres befektetőként és alkalmazottként dolgozott egy befektetési vállalatnál. Már akkoriban egyre többet foglalkoztatták a saját vállalkozásával kapcsolatos elképzelései, amelyeket végül meg is valósított.

A piacterek kezdete és az Amazon megalapítása

Miután elhagyta a részvény- és pénzügyi piacot, úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd, az első online könyvesbolt formájában. Hamarosan megalapította az Amazont, konkrétan 1994-ben. Jeff Bezos ezzel a tudta nélkül lefektette az összes jelenlegi marketplace alapját, ahol jelenleg az élelmiszertől az elektronikáig gyakorlatilag minden árusítható.

Kezdetben senki sem bízott nagyon az Amazonban és a legtöbb elemző hajlamos volt egy gyors tempójú startupnak tekinteni, amely hamarosan bezár. Nagyot tévedtek. 1997-ben bevezették az első Amazon-részvényeket a tőzsdére. Néhány évvel később a cég az e-könyveket is felvette a kínálatába, amelyek szó szerint slágertermékké váltak és fokozatosan a világ minden tájáról származó kiskereskedők több száz termékével bővült a választéka.